10/10/2023

 

Amb motiu del 40è aniversari del trasllat del Mercat del Peix de l’edifici del carrer Wellington a Mercabarna, la matinada del 3 al 4 d’octubre de 1983, la Universitat Pompeu Fabra i Mercabarna, en col·laboració amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Barcelona de Serveis Municipals (BSM), van inaugurar, el passat divendres, 6 d’octubre, l’exposició ‘L'Antic Mercat del Peix. Passat i futur’ a l’estació de Ciutadella Vila Olímpica del metro de Barcelona.

 

Aquesta inauguració va comptar amb la presència de Laia de Nadal, rectora de la UPF, Jordi Valls, 4t tinent d’alcaldia i president de Mercabarna, Gerardo Lertxundi, Conseller Delegat de TMB, Francesc Subirada, Director de la Iniciativa UPF per la Ciutadella del Coneixement, Josep Maria Deulofeu, Director de Solucions de Mobilitat Urbana de BSM, Xavier Pascual, Director de Serveis Tècnics de BSM, Antoni Alarcón, Director del Zoo de Barcelona, i David Serrano, Director de ESG i Sistema de Gestió Integrada de BSM.

 

L’exposició, que es podrà veure fins al 31 d’octubre, consta de 9 plafons de gran format que rememoren la història de l’Antic Mercat del Peix, en el seu ús comercial, i presenta, a partir d’imatges renderitzades, el futur complex de recerca biomèdica que s’està construint a l’espai, així com el futur aparcament BSM Ciutadella del Coneixement, que s’ubicarà sota els tres edificis del complex, i que està construint BSM.

 

L’Antic Mercat del Peix, situat al carrer Wellington, va ser el primer mercat majorista de peix permanent a la ciutat. Es va inaugurar el 1931, es va remodelar i ampliar el 1953 i va estar actiu fins al 1983, quan, amb el trasllat del mercat a les noves instal·lacions de Mercabarna, a la Zona Franca, va quedar en desús. Després d’un període de ser utilitzat com a dipòsit municipal de vehicles i, des del 1996, com a aparcament de la Xarxa BSM amb el nom de BSM Wellington-Zoo, ara s’està remodelant per acollir el nou complex científic de l’Antic Mercat del Peix.

 

El nou aparcament BSM Ciutadella del Coneixement, de 7.000 metres quadrats, serà el primer de BSM concebut en origen com a hub de serveis de mobilitat i inclourà punts de recàrrega elèctrica, serveis de lloguer de vehicles compartits, Bicipark, un espai segur per a les bicicletes, així com un espai Click&Collect per la recollida de paqueteria accessible per a la ciutadania, i un centre de microdistribució de mercaderies.

 

La xarxa d’Aparcaments BSM, la més àmplia de la ciutat amb 44 aparcaments distribuïts per tots els districtes, avança així en la seva aposta per fer dels aparcaments espais que van molt més enllà de l’estacionament de vehicles.

 

La construcció d’aquesta infraestructura suposa una inversió total de 22,2 M€, dels quals 10,7 M€ són aportats directament per BSM, mentre que la resta provenen dels altres operadors implicats.

 

Així, des d'Aparcaments BSM, continuem treballant per avançar cap a la concentració de nous serveis de mobilitat i valor afegit amb els quals millorar la qualitat de vida de la ciutadania i contribuir a la transformació de la ciutat amb una mobilitat més sostenible.